Gedurende de zwangerschap en bevalling gebeurt er veel wat invloed heeft op de moeder (zie osteopathie bij zwangerschap), maar natuurlijk ook op de baby.
Tijdens de bevalling beïnvloeden de weeën het lijfje van uw kindje, normaal kan de baby dit goed opvangen. Soms ligt hij/zij niet goed in het geboortekanaal, is er een navelstrengomwikkeling of gaat de bevalling te snel of verloopt juist heel langzaam. Bij complexe geboortes wordt soms gebruik gemaakt van een vacuüm of wordt er gekozen voor een keizersnede. Uit deze situaties kunnen bij de baby een aantal symptomen voortvloeien, zoals een voorkeurshouding, overstrekken, snel schrikken en niet graag op de rug of buik willen liggen. Vanuit de schedelbasis verloopt een hersenzenuw (nervus vagus) die onder andere het maagdarmstelsel voorziet van zenuwimpulsen. Doordat er tijdens de geboorte druk of trekkrachten op de schedelbasis ontstaan, kan dit leiden tot maag/darmklachten zoals reflux, darmkrampjes, obstipatie of diarree.
Als bij de geboorte de doorgang door het geboortekanaal niet optimaal is verlopen, is het raadzaam om in een vroeg stadium te laten onderzoeken of er bewegingsverlies is opgetreden en dit te laten behandelen. Bewegingsverlies ter hoogte van de schedelbasis, nek of andere regio’s van het lichaam, kan de verdere ontwikkeling van je kindje beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een vertraging in de ontwikkeling van de motoriek, zoals het omrollen, verschillende kanten op kijken en het gaan kruipen. Ook kan dit de vorm van het schedeltje beïnvloeden (een afvlakking van het hoofdje).