zwanger

Osteopathie en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het lichaam van een vrouw zich mee gedurende de vordering van haar zwangerschap. Een mooi proces, waarbij het lichaam zich voorbereid op de groei van een baby, maar ook op de bevalling. Dit proces kan echter ook verstoord worden. Vaak zijn dit al oude letsels, die door de veranderingen in het lichaam, naar boven komen.

Zo kunnen eerder doorgemaakte bevallingen, een (keizersnede) litteken, een val op het stuitje of andere blessures ineens een stoorzender vormen tijdens de zwangerschap. Als osteopaat bekijk ik het lichaam in zijn totaliteit en daarmee de invloed op alle verschillende systemen (zoals het bewegingsstelsel, maar ook de invloed op de organen).

999A6539HR scaled e1609331558337 | Osteopaat van Tholen

Indicaties

Er kunnen zich verschillende klachten voordoen, die middels osteopathie behandeld kunnen worden:

  • (pijn) klachten aan het bekken / stuitje / schaambeen / rug of liespijn
  • klachten tussen de schouderbladen, nekpijn of hoofdpijn
  • spijsverteringsklachten zoals obstipatie of last van opkomend maagzuur
  • stuwing in de benen
  • tintelingen in de handen
  • uitstralende pijn in de armen of benen
  • blaasproblemen

Voorbereiding

Het is belangrijk om gedurende de groei van de buik te zorgen dat het gehele lichaam de mogelijkheid heeft om goed te kunnen bewegen. Het beste moment om bij de osteopaat langs te gaan is vóór een mogelijke zwangerschap, dit om eventuele blokkades al te behandelen. Wanneer u al zwanger bent is een osteopatische behandeling toepasbaar vanaf 12 weken tot aan de bevalling. De ideale voorbereiding om uw bevalling in te gaan. Maar denk ook eens aan osteopathie bij een stuitligging, hierbij worden de structuren rondom de baarmoeder ontspannen, zodat er ruimte is voor het kindje om zichzelf te kunnen draaien (er zal nooit geprobeerd worden via de buik het kindje te draaien). Als osteopaat werk ik graag samen met andere zorgprofessionals, bijvoorbeeld de verloskundige of fysiotherapeut.

Bevalling

Daarnaast kan ik als osteopaat u helpen in een optimale voorbereiding richting de bevalling. Zo kan ik bekijken of er bewegingsverliezen zijn die de bevalling kunnen beïnvloeden. Zo moeten bijvoorbeeld beide bekkenhelften, het staartbeen en de bekkenbodem genoeg mobiliteit bezitten om het kindje te laten passeren. Het doel van osteopathie is er voor te zorgen dat alle weefsels optimaal kunnen bewegen, een preventieve check-up is daarom zeer waardevol.

Na de bevalling

Ook na de bevalling kunnen er (op lange termijn) klachten ontstaan. Ik onderzoek het lichaam op bewegingsverliezen, deze kunnen zeker ontstaan wanneer er ingrepen hebben plaats gevonden, zoals een keizersnede, knip / episiotomie, mee duwen tijdens de bevalling. Mijn afstudeeronderzoek richtte zich op de invloed van een keizersnede litteken. Dit kan ook later nog klachten geven, lokaal, maar ook elders in het lichaam. Nadien specialiseerde ik mij verder op het behandelen van littekens en de invloed hiervan op de beweeglijkheid van het lichaam.

Benieuwd of ik iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op. 

error: Copyright Osteopathie Zoë Braal
Scroll naar boven
Scroll naar top
Vraag of afspraak maken?